Naar de startpagina

Belgische consumentenmarkt voor zonnepanelen trekt flink aan, zakelijke batterijen zijn booming


MR Solar is een Belgische topspeler in de energietransitiesector en plaatste al meer dan 2 gigawattpiek zonnepanelen. Een recent hoogtepunt was de realisatie van het miljoenste zonne-energiesysteem van Vlaanderen. De toekomst van MR Solar ligt ook in batterijen, een snelgroeiend aandeel in de business. ‘We blijven uitbreiden, ook over de landsgrenzen’, aldus chief commercial officer Dieter Verscheure. ‘Voor ons is the sky the limit.
Zonnepanelen op hoofdkantoor MR Solar
De vergissing is snel gemaakt. De MR in MR Solar staat niet voor mister. Het zijn de initialen van oprichter Maes Robin. Hij richtte het bedrijf in 2011 op en geldt daarmee als een van de pioniers van de Vlaamse zonne-energiesector. ‘Wij gaan er ook prat op dat we nog steeds hetzelfde btw-nummer hebben’, aldus Verscheure. 

'Dat geeft aan dat we al die tijd actief waren, veel expertise opgebouwd hebben en fi nancieel zeer solide zijn. Als je met ons in zee gaat, heb je zekerheid. Wij vragen nooit een voorschot en geven bovendien 10 jaar full omnium garantie. Gaat er in die tijd onverhoopt iets mis, wat dan ook, is dat niet te wijten aan de gebruiker, dan herstellen we dat snel en kosteloos.'

Verandering


Verscheure hoort het vaak, bijvoorbeeld van energieleveranciers: MR Solar is de grootste pv-installateur van België. Hij houdt echter een slag om de arm, spreekt liever van een positie in de top 3. Als het over batterijsystemen (BESS) gaat, is hij niet zo voorzichtig. ‘Daarin zijn we de nummer 1 in België. De hernieuwbare energiemarkt verandert, met name de afgelopen jaren. Dat blijkt ook uit de eigen cijfers.

Ons boekjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In de periode 2022-2023 was het fifty-fifty wat betreft residentieel en zakelijk. Het jaar daarna deden we respectievelijk 35 en 65 procent. Zoomen we in op het zakelijke segment: batterijen vormen nu al 30 procent van onze omzet. Dat aandeel stijgt snel. We verkochten meer dan 60 megawattuur aan opslagcapaciteit, nog niet alles is geïnstalleerd. Eind dit jaar gaan we ruim boven de 100 megawattuur.’

Religie


Wie MR Solar zegt, zegt al snel wielrennen. Het bedrijf is sinds 2 jaar cosponsor van het Lotto-cycling team. Het werd daarin getrokken door CAPS, onder meer bekend van de tank- en laadstations, meer dan een goede klant van MR Solar. Er is sprake van een vriendschappelijke relatie, aldus Verscheure. ‘Tijdens een diner vroeg de bestuurder van CAPS onze chief executive officer Jonathan Delft of zo’n co-sponsorship ook niet iets voor ons was. De wielersport is een religie in Vlaanderen, ook wij zijn er gek op en er waren meer redenen om daarmee aan de slag te gaan.

Mooie dag


De wielersport wil verduurzamen, vertelt Verscheure, bijvoorbeeld door het vergroenen van de autokaravaan die met de renners meerijdt. Er wordt waar mogelijk steeds vaker met elektrische auto’s gereden, nu nog bij de ééndagskoersen. ‘Die ambitie past bij MR Solar.

Bovendien is onze sponsoring een mooie manier om onze naamsbekendheid onder consumenten te vergroten én om zakelijke relaties aan te halen – ze een mooie dag te bezorgen, bijvoorbeeld door de Ronde van Vlaanderen eens van dichtbij mee te maken. Een mooie bijkomstigheid: toen de Lotto-ploeg van Herentals naar een nieuw pand in Temse verhuisde, voorzagen wij dat van zonnepanelen en laadpalen.

Terug van weggeweest


Hoe beoordeelt Verscheure de markt van MR Solar van dit moment? Hij is positief. Zonnepanelen zijn terug van weggeweest bij de consument in België. De vraag was gedaald, maar zowel de interesse als de verkoop nemen weer flink toe. Ook de thuisbatterij wint fors terrein. Verscheure wijt dat onder meer aan het uitrollen van de digitale meter en het afschaffen van de terugdraaiende teller voor mensen die daar tot en met vorig jaar nog recht op hadden.

Ontbrekende schakel


Verscheure: ‘Pv-eigenaren weten wat ze daarmee kunnen besparen en zien dus ook vaak de toegevoegde waarde van een thuisbatterij, maar ook huishoudens die zonnepanelen aanschaffen zien het voordeel. Bij meer dan 70 procent van onze opdrachten wordt tevens direct een thuisbatterij gekocht. De combinatie met een dynamisch energiecontract en een energiemanagementsysteem (EMS) maakt het ecosysteem rond, het was de ontbrekende schakel – het is ook echt een rendabele investering. Een thuisbatterij is echter niet voor iedereen financieel haalbaar of prioriteit. In die gevallen voorzien we pv-systemen altijd van een hybride omvormer, met het oog op de toekomst.’

In de zakelijke markt voor zonnepanelen verwacht Verscheure heel wat beweging omwille van de pv-verplichting voor grootverbruikers vanaf 30 juni aanstaande. ‘Dat effect zit eraan te komen.’ Zakelijke batterijen zijn het nieuwe goud. ‘Dat zagen we aankomen.

We gingen november 2023 op studiereis en hadden in december dat jaar al onze eerste orders binnen. Deze systemen, van 200 kilowattuur tot 15 megawattuur, zijn momenteel de snelst groeiende pijler in onze business’, vertelt Verscheure. ‘Je kunt er met name met energiehandel en deelname aan netbalancering, meer bepaald de onbalansmarkt, dan ook gewoonweg goed geld mee verdienen. Toen er onlangs problemen waren met een kerncentrale en enorm vervuilende straalmotoren moesten bijspringen, liep de onbalansprijs meer dan een uur lang zeer hoog op, tot wel 2.450 euro per megawattuur.’

Kunststukje


Vraag Verscheure op welk project hij het meest trots is en hij wijst naar het ZINgebouw, hartje Brussel, 130 meter hoog. MR Solar voorzag dat van een extra opbouw van 18 meter, boven de installaties op het dak uittorenend, met 2.066 horizontale zonnepanelen. Dat was een huzarenstuk op het gebied van technisch ontwerp en realisatie.

Een tweede installatie waar hij trots op is, heeft niets van dat alles, maar is in zijn ogen net zo bijzonder. De Vlaamse minister van Energie en Klimaat, Melissa Depraetere, sloot begin februari op feestelijke wijze een pv-installatie op het net aan, op een huis in Harelbeke. Het was, in ieder geval virtueel, de miljoenste van Vlaanderen en die kwam uit de koker van MR Solar. Verscheure: ‘Wij waren bijzonder fier. Het was een mijlpaal in onze energietransitie en een erkenning van ons vak. We deden al meer dan 33.000 projecten. Kwaliteit en service staan daarbij centraal.

Jammer genoeg geldt dat niet voor iedereen in onze sector. Bedrijven die snel geld willen verdienen, niet thuis geven bij problemen met een installatie, eigenaren die na een faillissement met de noorderzon vertrekken, inclusief de voorschotten die mensen hebben betaald, dat soort zaken doen me pijn. Wij zitten erin voor de lange termijn.

Daarbij kijken we ook verder dan België. MR Solar heeft kantoren in Luxemburg, Nederland en sinds augustus 2024 tevens in Frankrijk, waar nog een heel grote slag gemaakt moet worden op het gebied van pv. Nu werken we er onder meer aan een solar carport van 3 megawattpiek. Eens we daar op stoom zijn, volgen vast andere landen, we verkennen onze opties – Spanje, Roemenië, Kosovo, … The sky is the limit, onze ambities zijn groot.